Degustačná príručka

Degustačná príručka je určená každému milovníkovi vína. Nájdete tu informácie o delení vín, význame ich kategórie, ako vína podávať a ako ich správne skladovať.

Chowaniec & Krajčírovič
Chowaniec & Krajčírovič

Ako delíme a označujeme vína

1. Podľa minimálnej cukornatosti hrozna pri zbere

NM je skratka pre normalizovaný muštomer, ktorý sa používa pre meraní cukornatosti muštu. Udáva kg cukru v 100 l muštu.

Víno bez zemepisného označenia
13 ºNM
predtým stolové víno
Víno s chráneným zemepisným označením – CHZO
15 ºNM
predtým regionálne víno
Víno s chráneným označením pôvodu – CHOP
16 ºNM
predtým akostné víno, akostné víno s prívlastkom
Akostné
odrodové
16 ºNM
značkové
16 ºNM
Akostné s prívlastkom
kabinetné
19 ºNM
neskorý zber
21 ºNM
výber z hrozna
23 ºNM
bobluľový výber
26 ºNM
hrozienkový výber
28 ºNM
ľadové víno
27 ºNM
slamové víno
27 ºNM

2. Podľa obsahu zvyškové cukru vo víne

Suché
max 4 g/l
alebo max 9 g/l, keď rozdiel medzi celkovým obsahom kyselín vo víne a cukrom je menej ako 2 g/l.
Polosuché
4,1 – 12,0 g/l
alebo max 18 g/l, keď rozdiel medzi celkovým obsahom kyselín vo víne a cukrom je menej ako 10 g/l
Polosladké
12,1 – 45 g/l
Sladké
45 g/l a viac

Čo jednotlivé kategórie znamenajú

Víno bez zemepisného označenia, predtým stolové víno. Pri výrobe môže byť zvýšená cukornatosť pridaním sacharózy. Pri tejto kategórii sa na etikete neuvádza odroda, ročník, ani pôvod hrozna.

Víno s chráneným zemepisným označením  CHZO, predtým regionálne víno. Hrozno možno dosládzať. Na etikete môže byť označený názov odrody, ročník a pôvod hrozna na úrovni nie menšej ako vinohradnícka oblasť.

Akostné víno musí byť zatriedené (certifikované) príslušným štátnym orgánom. U nás je to ÚKSÚP.

Mušt a víno víno môže vinár dosládzať. Na etikete sú uvedené odroda, ročník, vinohradnícka oblasť a ďalšie povinné údaje ako obsah alkoholu, obsah zvyškového cukru slovom (viď hore), vyrába a plní.

Akostné víno s prívlastkom. Podlieha tiež zatriedeniu (certifikácii) príslušným štátnym orgánom. Rovnako hrozno z ktorého je víno vyrobené, musí mať osvedčenie štátneho orgánu, ÚKSÚP. Tieto vína sa nesmú dodatočne dosládzať a vína musia byť vyrobené z hrozna z jedenej vinohradníckej obce. Prirodzenú cukornatosť hrozna nájdete v tabuľke vyššie. Na etikete sa pôvod hrozna uvádza až po názov vinohradu. Tieto vína sú čisté hroznové produkty s jasným pôvodom.

Kabinetné vína bývajú ľahké, pitné, suché a polosuché vína s nižším obsahom alkoholu.

Neskorý zber  sú vína z hrozna optimálnej zrelosti na výrobu plných suchých a polosuchých vín. V tejto kategórii vína dosahujú svoju odrodovú typickosť.

Výber z hrozna je víno plné, extraktívne, s vyšším obsahom alkoholu, často aj vyšším obsahom zvyškového cukru.

Bobuľový výber sú vína s vyšším obsahom prírodného zvyškového cukru. Sú to plné, extraktívne polosladké a sladké vína.

Ľadové víno sa vyrába lisovaním zmrznutého hrozna pri teplote -7⁰C a nižšej. Hrozno pri lisovaní nesmie rozmrznúť, preto časť vody zostane nevylisovaná v lise vo forme ľadových kryštálikov. Z lisu vytečie zahustená časť muštu. Vína sú veľmi extraktívne a sladké.

Slamové víno sa vyrába z hrozna ktoré sa pred lisovaním minimálne 3 mesiace sušilo na slame, rákoši, alebo zavesené vo vetranom priestore. Z hrozna sa odparí časť vody, zahustí cukor a kyseliny. Vína sú plné, intenzívne a sladké.

V čom vína podávať

Biele vína
Pohár tulipánového tvaru
Červené vína
Pohár tulipánového tvaru s väčším objemom
Šumivé vína
Úzky pretiahnutý pohár

Doporučené teploty pitia vína

Šumivé vína
7 – 9 ⁰C
Biele a ružové suché a polosuché, mladé aj neskorý zbery
9 – 12 ⁰C
Polosladké a sladké vína
12 – 14 ⁰C
Ľahšie mladé červené vína
15 – 17 ⁰C
Vyzreté plné červené vína
17 – 20 ⁰C

Víno pred nalievaním ochladíme o 2 stupne nižšie. Pri naliatí vína do pohára teplota rýchlo stúpne o tieto 2 stupne.

  • Šumivé víno podávame v kýbli s ľadom (Ice kýbeľ)
  • Biele vína podávame v kýbli s ľadom, alebo vo vákuovom chladiči
  • Červené vína môžeme podávať priamo na stôl.
Vákuový chladič na víno
Kýbeľ na ľad (Ice kýbeľ)

Ako vína skladovať

Optimálna teplota skladovania vína je 9 – 11 ⁰C, nemala by kolísať a vlhkosť vzduchu by mala byť okolo 65 %. Vína s korkovým uzáverom by mali ležať vodorovne, aby bol korok neustále namočený, nevysychal a nestal sa tak priepustný pre vzduch.

Sledujte odporúčanie vinára na optimálnu dĺžku skladovania jednotlivých vín.

Sú vína ľahké, reduktívne, často suché biele a ružové postavené na primárnych sviežich arómach a chutiach, ktoré sú odporúčané skonzumovať do 2-3 rokov.

Sú vína extraktívne, plné, často s vyšším obsahom alkoholu, alebo zvyškového cukru, ktoré správnym skladovaním získavajú na svojej senzorickej kvalite. Sú to často vína biele sladké, červené z dubových sudov. (Extrakt znamená obsah celkovej sušiny vo víne po odparení všetkej vody a alkoholu. Vyjadruje sa v g/l. Často platí čím vyšší extrakt vína, tým je vhodnejšie na dlhodobé skladovania)

Keď sa veci robia poriadne, s rozumom a srdcom, tak je to na výsledku vidno. To platí nielen pre vinárov, ale aj pre tých, čo víno podávajú a pijú. Správne skladovanie a podávanie vína je jednou z podmienok na vzrušujúce  poznávanie farieb, vôní a chutí vín, čo sa môže stať vašim koníčkom. Otvorí Vám svety poznania tohto ušľachtilého nápoja, ktoré boli Vašim zmyslom  doteraz ukryté.

A na to si pripime!

Správy
Odporúčame
Obchodní partneri
Sledujte nás