Degustačná príručka
Degustačná príručka je určená každému milovníkovi vína. Nájdete tu informácie o delení vín, význame ich kategórie, ako vína podávať a ako ich správne skladovať.


Ako delíme a označujeme vína
1. Podľa minimálnej cukornatosti hrozna pri zbere
NM je skratka pre normalizovaný muštomer, ktorý sa používa pre meraní cukornatosti muštu. Udáva kg cukru v 100 l muštu.
Víno bez zemepisného označenia | 13 ºNM |
---|---|
predtým stolové víno |
Víno s chráneným zemepisným označením – CHZO | 15 ºNM |
---|---|
predtým regionálne víno |
Víno s chráneným označením pôvodu – CHOP | 16 ºNM |
---|---|
predtým akostné víno, akostné víno s prívlastkom |
Akostné | odrodové | 16 ºNM |
značkové | 16 ºNM |
Akostné s prívlastkom | kabinetné | 19 ºNM |
neskorý zber | 21 ºNM | |
výber z hrozna | 23 ºNM | |
bobluľový výber | 26 ºNM | |
hrozienkový výber | 28 ºNM | |
ľadové víno | 27 ºNM | |
slamové víno | 27 ºNM |
2. Podľa obsahu zvyškové cukru vo víne
Suché | max 4 g/l |
---|---|
alebo max 9 g/l, keď rozdiel medzi celkovým obsahom kyselín vo víne a cukrom je menej ako 2 g/l.
|
Polosuché | 4,1 – 12,0 g/l |
---|---|
alebo max 18 g/l, keď rozdiel medzi celkovým obsahom kyselín vo víne a cukrom je menej ako 10 g/l |
Polosladké | 12,1 – 45 g/l |
---|---|
Sladké | 45 g/l a viac |
---|---|
Čo jednotlivé kategórie znamenajú
Víno bez zemepisného označenia, predtým stolové víno. Pri výrobe môže byť zvýšená cukornatosť pridaním sacharózy. Pri tejto kategórii sa na etikete neuvádza odroda, ročník, ani pôvod hrozna.
Víno s chráneným zemepisným označením CHZO, predtým regionálne víno. Hrozno možno dosládzať. Na etikete môže byť označený názov odrody, ročník a pôvod hrozna na úrovni nie menšej ako vinohradnícka oblasť.
Akostné víno musí byť zatriedené (certifikované) príslušným štátnym orgánom. U nás je to ÚKSÚP.
Mušt a víno víno môže vinár dosládzať. Na etikete sú uvedené odroda, ročník, vinohradnícka oblasť a ďalšie povinné údaje ako obsah alkoholu, obsah zvyškového cukru slovom (viď hore), vyrába a plní.
Akostné víno s prívlastkom. Podlieha tiež zatriedeniu (certifikácii) príslušným štátnym orgánom. Rovnako hrozno z ktorého je víno vyrobené, musí mať osvedčenie štátneho orgánu, ÚKSÚP. Tieto vína sa nesmú dodatočne dosládzať a vína musia byť vyrobené z hrozna z jedenej vinohradníckej obce. Prirodzenú cukornatosť hrozna nájdete v tabuľke vyššie. Na etikete sa pôvod hrozna uvádza až po názov vinohradu. Tieto vína sú čisté hroznové produkty s jasným pôvodom.
Kabinetné vína bývajú ľahké, pitné, suché a polosuché vína s nižším obsahom alkoholu.
Neskorý zber sú vína z hrozna optimálnej zrelosti na výrobu plných suchých a polosuchých vín. V tejto kategórii vína dosahujú svoju odrodovú typickosť.
Výber z hrozna je víno plné, extraktívne, s vyšším obsahom alkoholu, často aj vyšším obsahom zvyškového cukru.
Bobuľový výber sú vína s vyšším obsahom prírodného zvyškového cukru. Sú to plné, extraktívne polosladké a sladké vína.
Ľadové víno sa vyrába lisovaním zmrznutého hrozna pri teplote -7⁰C a nižšej. Hrozno pri lisovaní nesmie rozmrznúť, preto časť vody zostane nevylisovaná v lise vo forme ľadových kryštálikov. Z lisu vytečie zahustená časť muštu. Vína sú veľmi extraktívne a sladké.
Slamové víno sa vyrába z hrozna ktoré sa pred lisovaním minimálne 3 mesiace sušilo na slame, rákoši, alebo zavesené vo vetranom priestore. Z hrozna sa odparí časť vody, zahustí cukor a kyseliny. Vína sú plné, intenzívne a sladké.
V čom vína podávať

Pohár tulipánového tvaru

Pohár tulipánového tvaru s väčším objemom

Úzky pretiahnutý pohár
Doporučené teploty pitia vína
Šumivé vína | 7 – 9 ⁰C |
---|---|
Biele a ružové suché a polosuché, mladé aj neskorý zbery | 9 – 12 ⁰C |
---|---|
Polosladké a sladké vína | 12 – 14 ⁰C |
---|---|
Ľahšie mladé červené vína | 15 – 17 ⁰C |
---|---|
Vyzreté plné červené vína | 17 – 20 ⁰C |
---|---|
Víno pred nalievaním ochladíme o 2 stupne nižšie. Pri naliatí vína do pohára teplota rýchlo stúpne o tieto 2 stupne.
- Šumivé víno podávame v kýbli s ľadom (Ice kýbeľ)
- Biele vína podávame v kýbli s ľadom, alebo vo vákuovom chladiči
- Červené vína môžeme podávať priamo na stôl.


Ako vína skladovať
Optimálna teplota skladovania vína je 9 – 11 ⁰C, nemala by kolísať a vlhkosť vzduchu by mala byť okolo 65 %. Vína s korkovým uzáverom by mali ležať vodorovne, aby bol korok neustále namočený, nevysychal a nestal sa tak priepustný pre vzduch.
Sledujte odporúčanie vinára na optimálnu dĺžku skladovania jednotlivých vín.
Sú vína ľahké, reduktívne, často suché biele a ružové postavené na primárnych sviežich arómach a chutiach, ktoré sú odporúčané skonzumovať do 2-3 rokov.
Sú vína extraktívne, plné, často s vyšším obsahom alkoholu, alebo zvyškového cukru, ktoré správnym skladovaním získavajú na svojej senzorickej kvalite. Sú to často vína biele sladké, červené z dubových sudov. (Extrakt znamená obsah celkovej sušiny vo víne po odparení všetkej vody a alkoholu. Vyjadruje sa v g/l. Často platí čím vyšší extrakt vína, tým je vhodnejšie na dlhodobé skladovania)
Keď sa veci robia poriadne, s rozumom a srdcom, tak je to na výsledku vidno. To platí nielen pre vinárov, ale aj pre tých, čo víno podávajú a pijú. Správne skladovanie a podávanie vína je jednou z podmienok na vzrušujúce poznávanie farieb, vôní a chutí vín, čo sa môže stať vašim koníčkom. Otvorí Vám svety poznania tohto ušľachtilého nápoja, ktoré boli Vašim zmyslom doteraz ukryté.
A na to si pripime!
Správy

Video prezentácia Frankovky modrej v USA

Kampaň 2020
