V týchto dňoch končí medzinárodný projekt Sulphree wine – Víno bez síry, na ktorom sme 2 roky spolupracovali s viacerými európskymi firmami. Cieľom projektu bolo vytypovať látky vhodné ako náhrada za síru pri stabilizácii vína, odskúšať tieto látky v praxi pri výrobe vína, analyzovať vzniknuté vína. Koordinátorom a autorom projektu je talianska firma Labor z Ríma. Tá zorganizovala medzinárodný team pozostávajúci z dvoch výrobcov potravinárskych antioxidantov – švajčiarskej firmy Bioma a holandskej INC. Ich preparáty testovali vo svojej výrobe tri vinárstva. Španielske Roda, Agricolas zo Sardínie a my zo Svätého Jura.
Laboratórnym pracoviskom projektu je Poľnohospodárska fakulta z univerzity v Neapole.
Na jar roku 2006 sa konalo koordinačné stretnutia projektu v Neapole, kde sa účastníci projektu osobne predstavili, zoznámili. Dohodla sa deľba a postupnosť prác.
Našou úlohou bola výroba Rizlingu vlašského s vylúčením, alebo výrazným obmedzením dávok síry a jej náhrada preparátmi firiem Bioma a INC. Testovacie vzorky boli vyrábané v 50 litrových demižónoch z nášho hrozna. Od začiatku procesu výroby boli odoberané vzorky – mušt, víno po dokvasení, vyčírené víno, filtrované víno a tieto vzorky boli expresnou službou posielané do Neapola na laboratórne spracovanie. Zároveň sme sami mohli sledovať senzorické vlastnosti takto vyrobených vín.
Projekt je pred svojim ukončením a vyhodnotením. O jeho výsledkoch Vás budeme informovať.
Projekt má vlastnú stránku www.sulphree-project.eu