Skip to content

Slamové víno

26.1.2007 sa začalo vo Vínnych pivniciach Svätý Jur, s.r.o. rodiť nové slamové víno. Všetko to však začalo oveľa skôr…

Bolo to na jeseň roku 2006, keď sme sa vydali do viníc pozbierať a prebrať to najlepšie z dvoch odrôd: Rizling vlašský a Alibernet. A keďže základom úspechu je v prvom rade kvalitná surovina, zbierali sa len zdravé, zerlé a nepoškodené strapce. Ich priemerná cukornatosť sa pohybovala na hranici až 25 °NM. Hneď v ten istý deň boli naviazené a umiestnené na povale, aby sa začal ich proces schnutia…

Po vyše troch mesiacoch sme sa rozhodli ich zosúšanie ukončiť. Pozbierali sme vysušené strapčeky, uložili do prepraviek a presunuli na miesto, kde sa malo začať ich posledné spracovanie. Všetko má svoju tradíciu a lisovanie slamového vína tiež. Aspoň u nás je to tak. Na rad sa dostal starý drevený lis ešte spred prvej polovice 20.storočia. Pomleté hrozno vykazovalo len minimálne známky akejkolvek šťavnatosti. Takmer do sucha vysušené hrozno však nakoniec povolilo a z lisu kvapka za kvapkov začala vytekať hroznová štava s cukornatosťou 46 °NM.

Ak pôjde všetko tak ako má, tak nás už o niekoľko mesiacov privíta nové slamové víno.

Správy
Odporúčame
Obchodní partneri
Sledujte nás