Rok vo vinohrade
V nasledujúcich riadkoch Vám chceme priblížiť činnosti, ktoré musíme vo vinohrade urobiť, aby sme dopestovali zdravé a kvalitné hrozno. Vždy platilo a platí že kvalita vína sa rodí vo vinohrade.
Január
Vinič zimuje. Vo vinohrade sa nepracuje.
1
Február
Začína sa rezačka, t.j. skracujeme jednoročné drevo viniča. V tomto čase je to jediná a veľmi dôležitá práca, ktorá sa presúva aj na mesiac marec.
2
Marec
Starý ľudia hovorievali : “Marec na rezačku, apríl na kopačku”.
3
Apríl
Viažeme letorasty pre novú vegetáciu. (Letorasty sú najmladšie časti dreva viniča, z minuloročného vegetačného obdobia, ktoré nesú listy, úponky, strapce hrozna.) Začínajú sa aj zemné práce. Odkopávame korene a odstraňujeme z nich rosné korienky. V tomto období sa vo viniciach aplikuje aj prvý postrek.
4
Máj
Vinič je už úplne prebudený k životu. Počas vegetácie chránime vinič proti chorobám a škodcom. Jednou z najnebezpečnejších chorôb je perenospóra (pleseň) viniča, ktorá napadá hlavne listy. Keď napadne strapce, dokáže zlikvidovať aj celú úrodu. Veľmi nebezpečnou chorobou je tiež múčnatka viniča. Na listoch a bobuliach tvorí plesňovité povlaky. Bobule pukajú a vysychajú. Kučeravosť listov spôsobujú drobné roztoče, ktoré vysávajú listy. Veľké škody spôsobujú aj húsenice obalovačov (pásového a hroznového). Proti všetkým týmto a ďalším škodcom striekame na vinič roztoky rôznych ochranných prostriedkov. Postreky opakujeme spravidla v 14 dňových intervaloch, najmä za teplého a vlhkého počasia. Robíme zemné práce – plečkovanie a kyprenie. Ich cieľom je odstrániť burinu z vinohradu a optimalizovať prísun vlahy pre vinič. V máji sa začíname zelené práce – vyplievanie. Tak hovoríme odstraňovaniu nežiadúcich výhonkov na viniči. Ide hlavne o plané letorasty a zálistky.
5
Jún
Striekame ochranné prostriedky. Robíme zemné a zelené práce – vyplievame burinu.
6
Júl
Striekame ochranné prostriedky. Robíme zemné a zelené práce. Odstraňujeme zálistky. Upravujeme drôtenku a zastrkávame do nej letorasty.
7
August
Aplikujeme posledné postreky. Realizujeme snímanie – skracovanie letorastov. V auguste začíname oberať najskoršie odrody.
8
September
Oberačka.
9
Október
Oberačka.
10
November
Vinicu pripravujeme na zimu. Na drevo viniča prihrnieme zem, aby sme zabránili vymŕzaniu koreňov počas zimy.
11
December
Príprava vinice na zimu.
12
Správy
Podcast – Na dúšok s Peťkom
18. marca 2024
Video prezentácia Frankovky modrej v USA
15. februára 2021
Kampaň 2020
21. septembra 2020
Odporúčame
Pálava
7,20 €
bobuľový výber, sladké, ročník 2023 Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, obec Dvory nad Žitavou
Rulandské šedé
7,80 €
hrozienkový výber, sladké, ročník 2023 Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, obec Dvory nad Žitavou
Alibernet – rosé
6,60 €
akostné, polosladké, ročník 2022 Malokarpatská vinohradnícka oblasť, obec Svätý Jur